10 Şubat 2011 Perşembe

DEFİNECİNİN SORUMLULUKLARI


Definecinin Sorumlulukları

Definecinin birinci derecedeki sorumluluğu; Devletine ve tarihine karşı olan sorumluluğudur. Bu nedenle Ülkemizin
tarihi dokusunu korumalı ve tahribata engel olmalıdır.

Yasalara Karşı Sorumluluğu ; Defineci Türkiye Cumhuriyeti Devleti Yasalarına uymalı, kaçak kazı,kaçak eser alım satım, aracı olma gibi fiiliyatlardan uzak durmalıdır, Yasal zorunluluklar yerine getirilmeden kazı yapmamalıdır.

Ailesine Karşı Sorumluluğu : Yasalara uymalı, kazı esnasında can güvenliğini almalıdır. Definecilik geçim sağlama kaynağı olmayıp, asil geçim işini terk edip definecilik yapmamalı, hobi şeklinde yapmalıdır.

Tarihi Eserlere Karşı Sorumluluğu : Kazı esnasında sadece çil çil altın çıkmaz beraberinde bir takım tarihi eserde çıkabilir, bunlar para etmez mantığı ile kırıp yok etmemeli, kazıda bulduğu her türlü eseri mahallindeki müzeye teslim etmelidir.

Ekip Arkadaşlarına Karşı Sorumluluk : Defineci çalışma ve araştırma esnasında ekip üyelerine karşı sorumluluk taşımalı tamahkar ve bencil olmamalı, verilen görevi zamanında ve başarılı bir şekilde yerine getirmelidir.

Çalışma Yöntemi Sorumluluğu : Tüm çalışmalarından bilimsel yöntemleri kullanmalı, zaman ve maddi kayıplara neden olmamalı, yüzeysel bulguları yok etmemeli ve kırmamalıdır. Can güvenliğini sağlamalıdır.