10 Şubat 2011 Perşembe

Bursa'da, 1600 Yıllık, Tapınak, Bulundu

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde tarlasını süren bir çiftçi  tarafından tesadüfen bulunan bin 600 yıllık bazilikada yeni tapınak,  odalar ve mozaikler üzerinde yazılar bulundu.Bursa'da 1600 Yıllık Tapınak Bulundu
Dünyada mimari açıdan ikinci örnek olan tapınak, üzeri kapatılarak  bir turizm merkezine dönüştürülecek ve Hristiyanlar hac için bu mekana  gelecek.
 2001 yılında tarlasını süren bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunan  Doğu Roma döneminden kalma bazilikada bu yılki kazılar sona erdi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve İsviçre’nin Lozan Üniversitesi ve Bursa  Müze Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen kazılar neticesinde, Roma  dönemine ait olan ve şu ana kadar adı konulamayan tarihi yapının, Doğu  Roma’da Hristiyanlık dininin resmi din olarak kabul edilmesinin ardından  yapılan ilk kilise olduğu belirlendi. Bir benzerinin Fransa’nın  başkenti Paris’te olduğu söylenen
 bazilika, heyet tarafından koruma altına alındı.
Kilisede yer alan mozaiklerin üzerinde bulunan yazılar ise herkesi  hayrete düşürdü. Tarihçiler ise yazının kiliseye yardım eden insanların  unutulmaması için mozaiklerin üzerine isimlerinin yazıldığını söyledi.
Bursa Müze Müdürü Enver Sağır, “Bu tapınağın Roma döneminden erken  Hristiyanlık dönemine ait bir kültür merkezi olduğunu söyleyebiliyoruz.  Bu yılki kazılarda belli bir tabakaya ulaştık. Yeterli bilgi elde ettik.  Mozaiğin sağlamlaştırılması ve çevredeki alanların kamulaştırılmasıyla  birlikte bu alan daha geniş bir çevreye yayılacak. Bu sene tapınak  üzerinde yer alan mozaiklerin üzerinde ilginç yazılara rastladık. Burada  yer alan yazıların kiliseye yardım edenlere ait olduğunu tahmin  ediyoruz. 2012 yılında dünyada mimari açıdan ikinci örnek olan bu  tapınağın üzeri kapatılıp ziyarete açılacak” dedi.
İsviçre Lozan Üniversitesi’nden gelen heyetin başkanı arkeolog Clavde  Alain Paratte, projede çalışmaktan büyük memnuniyet duyduğunu,  özellikle çıkarılan mozaiklerin mükemmel bir dekorasyona sahip olduğunu  belirtti. Bu yılki çalışmalarda çok iyi sonuçlar elde ettiklerini  belirten Paratte, “Çalışmalar sonucu burada bir tapınak, tapınaktan  sonra sütunların olmadığı küçük bir kilise, sonra sütunlu bir kilise ve  daha sonra iki tane küçük bazilikanın olduğu ortaya çıktı. Bu yıl  yapılan kazılarda tapınak odaları ve yeni bir tapınak ortaya çıktı.  Burasının o dönemde hac olarak kullanıldığını tahmin ediyoruz. Buraya  gelen misafirler ise muhtemelen tapınak odalarında misafir edildi” diye  konuştu.
Kazıların ne zaman biteceği konusunda kesin bir şey söylemenin yanlış  olduğunun altını çizen Paratte, çalışmaların 20 yıl sürebileceğini  ifade etti. Özel kaplama malzemeler kullanılarak koruma altına alınan  tarihi kilisenin restorasyon çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam  edecek.
 iha